torstai 15. elokuuta 2013

Terävää!

Jos Konadin musta leimauslakka ei olisi niin kenkku puhdistettava, minulla olisi nyt esiteltävänä söpöt maatuskakynnet... Huoh. Musta suostui lähtemään kynsistä vasta muutaman suihkun jälkeen ja nyt kyseiset kynnet eivät ole varsinaisesti enää esittelykunnossa. Luonnossa ehkä, mutta ei makrokuvissa. Maatuskojen esittelyn sijaan on siis tyydyttävä halpaan korvikkeeseen.

Aikaisemmassa postauksessa höpisin kuvien terävöittämisestä ja nyt ajattelin kuvien kanssa demonstroida, miksi se minusta on olennainen osa kuvien käsittelyä. Terävöittäminen lisää kuvan ääriviivojen erottuvuutta (googletin tämän hienon lauseen aivan itse) ja kynsikuvauksessa sen huomaa parhaiten kynsien koristeluista. Terävöittämällä esimerkiksi leimojen reunoista saa terävät ja tarkat. Itse huomaan eron parhaiten silloin, kun terävöitän kuvia kynsilakkapulloista.

Alapuolella on kuva OPI-pullon etiketistä, jota ei ole terävöitetty ollenkaan. Kuvasta on siis poistettu jopa Lightroomin oletuksena lisäämä terävöitys. Ilman vertailukohtaa kuva näyttää ihan hyvältä.

ei terävöitystä

Mutta se voi olla parempikin. Seuraavaa kuvaa on terävöitetty. Mustien kirjainten reunat näyttävät teräviltä ja tarkoilta, ja teksti myös näyttää enemmän siltä kuin miltä se näyttää luonnossa omaan silmään. Eron huomaa parhaiten kun kuvan klikkaa isommaksi ja sitten selaa näiden kahden kuvan välillä.

terävöitetty

Terävöittäminen tuo kuvaan myös lisää rakeisuutta, joten oikeastaan kyse on tasapainon löytämisestä. Kuvan pitäisi näyttää tarkalta, mutta ei vielä niin rakeiselta, että siihen kiinnittäisi huomiota. Itse luotan tuossa lähinnä omaan silmääni. Terävöitän aina kaikkia kuviani, mutta terävöityksen määrä riippuu kuvasta. Leimattuja kynsiä tulee terävöitettyä enemmän kuin esimerkiksi pelkkiä swatcheja, niissä kun ei ole tarkkoja reunoja, jotka sitä erityisesti kaipaisivat.

Itse opin terävöittämisen vasta uuden kameran ja raw-kuvien myötä. Olisin hyötynyt tästä pienestä kikasta jo vanhankin kameran kanssa, ja oikeastaan sen vuoksi halusin tehdä tästä aiheesta oman postauksensa. Kuvien photoshoppaaminen (roskien poisto yms) ja värien korjaus on jotenkin enemmän itsestään selvää. Terävöittäminen sen sijaan on tuollaista ei-niin-kriittistä extraa, josta ei välttämättä ole tietoinen ollenkaan ennen kuin se jossakin tulee vastaan. Niin kuin esimerkiksi tässä ;)

3 kommenttia:

 1. Uusi mielenmaisemia blogiosoite on http://mielenmaisemani.blogspot.fi/ :)

  VastaaPoista
 2. Tavallisen terävöittämisen sijaan kannattaa käyttää Unsharp Maskia (en millään muista mikä tämä on suomeksi). Etuna verrattuna tavalliseen terävöittämiseen on UN:n tapa "älykkäästi" terävöittää, eli alueet joissa suurempi kontrasti terävöityvät enemmän kuin alueet, joissa on paljon samaa. UN:llä voi myös säätää terävöitystä paljon enemmän, valita kuinka paljon terävöitetään, kuinka suuri alue otetaan terävöityksessä huomioon (siis kun tämä miettii miten kuvan alueilta valitaan onko tämä nyt sitä kontrastikasta terävöitettävää vai tasaista ja utuista) sekä kuinka suureksi se ero sitten lopulta tehdään.

  Ja sitten jos tämä oli jo ihan tuttua juttua vähän nolottaa, että tuli neuvottua! : D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unsharp mask kuulostaa etäisesti tutulta photariajoilta tms. Lightroomissa sitä ei ole ja muuta en olekaan ikuisuuksiin käyttänyt. Lightroomissa on ainoastaan sharpen-asetukset, enkä tiedä miten sen asetukset eroavat tuosta unsharpista tai ylipäätään photarin terävöityksestä. Olisi ehkä voinut tehdä jonkinlaista taustatutkimusta tätä postausta varten :D

   Poista