tiistai 6. elokuuta 2013

Haituvaiset + näin muokkaan kuviani

Ensimmäiset kunnolliset kynnet koko kesänä. Amoena panee nyt parastaan! Tälle puutteelle on kyllä (ei-ehkä-niin-pätevä) selityskin: pieni-suuri perfektionismi on nostanut taas päätään ja olen kokenut kynsien kuvaamisen todella, todella turhauttavaksi. Niin turhauttavaksi, että olen mieluummin ollut koristelematta kynsiä. Jos kynsissä ei ole mitään blogattavaa, ei niitä myöskään tarvitse kuvata... Uh. En ymmärrä mikä tuossa on minulle niin hankalaa. Pitäisi ehkä lakata lukemasta muiden blogeja, niin ettei ole mihin vertailla.

Tähän väliin Sannu från SanNails heitti minua "näin muokkaan" -haasteella (Kiitos, kiitos). Aiheestahan olen höpissyt aikaisemminkin, mutta höpistään nyt vähän lisää ja ehkä vähän yksityiskohtaisemmin. Tein oikein muistiinpanoja kuvaa muokatessani, ettei mikään vaihe vain jäisi unohduksiin.

Tässä alkuperäinen, muokkaamaton kuva. Tai en tiedä voiko alkuperäisestä puhua, koska alkuperäinen kuva on RAW-kuva ja tämä on siitä exportattu JPG. Ta-dah:

Au naturel
Kuvasta ehkä ensimmäisenä pistää silmään tiukka rajaus. Kuvaan kynsikuvat aina 60mm kiinteäpolttovälisellä makro-objektiivilla ja tuolla kuvatessa ei hirveästi ympäristöä mahdu mukaan... ellei sitten omista kaksimetrisiä käsiä tms. Järkkäripuheesta ymmärtämättömille: kiinteäpolttovälisessä objektiivissa ei ole zoomia, vaan rajausta muutetaan siirtämällä kameraa lähemmäksi/kauemmaksi kohteesta. Eli jos haluan pystyä jotenkin operoimaan kameraa samalla kun kuvaan, rajaus on tällainen.

Muokkaukset teen edelleen Adoben Lightroomilla. Se on yksinkertaisesti ihanan näppärä. Suosittelen kokeilemaan, Adoben nettisivuilta voi ladata itselleen 30 päivän ilmaisen kokeiluversion. Aivan ensimmäiseksi rajaan kuvan uudelleen. Saatan myös käännellä kuvaa jos se tuntuu hyvältä. Whatever floats my boat.

Seuraavaksi tulee mielestäni RAW-kuvaajille tärkein vaihe: kuvan terävöitys. JPG-kuvia kuvatessa kamera tekee terävöityksen automaattisesti, mutta RAW-kuvissa terävöitystä ei ole. Lightroom lisää oletuksena pienen terävöityksen, mutta arvoja voi muokkailla itse vielä lisää. Alla esimerkki sekä terävöityksen vaikutuksesta että siitä, kuinka ihana Lightroomin käyttöliittymä on. Vasemmassa kuvassa terävöitystä ei ole, ja eron huomaa erityisesti hopeisessa haituvaisessa (toivottavasti ero näkyy tässä kuvakaappauksessakin).

Terävöitys
Terävöityksen jälkeen keskityn väreihin ja kuvan kontrastiin. Yleensä säädän ensin histogrammin suhteellisen tasaiseksi, tosin tuo riippuu kuvasta. Yritän yleensä saada ihonsävystä hyvän ja taustasta vähän valkoisemman. Valkotasapainoon en koske, koska säädän sen jo kamerassa harmaakortin avulla (tästä höpinästä voi lukea lisää tuolta kynsikuvauspäiväkirjan puolelta). Kun tuo on kohdillaan, lisään kuvaan hiukan kontrastia. Siis hiukan. Hyvin vähän. Kontrasti on omasta mielestäni vähän turhake, clarityllä saa parempaa jälkeä aikaiseksi. Clarity ei lisää kuvan tummuutta samalla lailla kuin kontrasti. Clarity... saa värisävyt erottumaan paremmin toisistaan. Clarityn kumppaniksi sopii hyvin vibrance. Vibrance lisää värikylläisyyttä sinne, missä värikylläisyyttä ei ole, mutta ei tee kuvasta luonnottoman kirkasta kuten värikylläisyyden (saturation) säätäminen.

Viimeiseksi "photoshoppaan" turhat roskat pois, tosin senkin teen Lightroomilla. Näissä kynsissä ei hirveästi roskia ollut, muutaman pienen pölyhiukkasen poistin sormista. Ne tuskin olisivat näkyneet kuvassa, Lightroomissa tulee vain katseltua noita omia kuvia niin järjettömän suurina, että ihohuokosetkin näyttävät lähinnä kraatereilta.

Kun olen mielestäni muokannut kuvan valmiiksi, vertailen kuvaa vielä alkuperäiseen kuvaan. Joskus lopullinen kuva näyttääkin huonommalta kuin alkuperäinen, ja silloin on parempi aloittaa alusta. Lightroom tekee vertailun helpoksi, käytän vertailua yleensä myös terävöittämisen yhteydessä.

Before & After
Kun olen 100% tyytyväinen (okei, pientä liioittelua, en ole koskaan oikeasti tyytyväinen), exportaan kuvan JPG:ksi. Exportoinnissa kuvan koko muuttuu blogiin sopivaksi ja kuvaan tulee myös vesileima. Vesileimoja minulla on kaksi, yksi näitä kynsikuvia varten ja tumma vesileima kynsilakkapullokuvia varten. Alapuolella lopullinen valmis kuva.

Valmis kuva
Huh. Liian yksityiskohtaista? Jos puhuttaisiin vielä lopuksi muutama sana itse kynsistä? Aksenttikynnessä pohjana on OPIn Dutch Ya Just Love OPI, päällä kerros OPIn Polka.comia. Muissa kynsissä pohjana on OPIn My Very First Knockwurst, leimauslakkana A-Englandin Avalon ja Excalibur. Haituvaiset Nailz Craze -leimauslaatasta NC 01. Lopuksi kaikkien kynsien päälle on sudittu ah-niin-ihanan-luotettavaa China Glazen Fairy Dustia. Päälle vielä pieni bonus:

Bling ring
Amoena meni kesän aikana naimisiin! Kihlasormus on mieheni valitsema ja itse valitsin sen rinnalle samaan sarjaan kuuluvan timattisormuksen. Menimme naimisiin maistraatissa (vihkimisen kesto 2,5 minuuttia!), emmekä juhlineet muuten kuin käymällä kahden kesken syömässä yhdessä suosikkiravintolassamme. Huomion keskipisteenä oleminen ei ole oikein meidän juttumme. Varsinaista hääpäivää isompi juttu oli häämatka Amsterdamiin. Koirien takia emme ole aikaisemmin käyneet yhdessä missään Tamperetta pitemmällä. Nyt kehtasi kuitenkin jättää koirat hoitoon vanhemmille, oli sen verran painava syy lähteä matkalle. On muuten luksusta olla pitkä viikonloppu ilman koiria!

13 kommenttia:

 1. Paljon onnea! Nätti on sormus, eikä yhtään hullummat nuo lakkauksetkaan sen kaverina :)

  VastaaPoista
 2. Onnittelut avioitumisesta! :) Ja kiitos, kun teit tän haasteen, ja jaoit meillekin vinkkejä! Mun mielestä sulla on yhdet parhaimmista kynsikuvista. En olekaan itse Lightroomissa koskenut terävyyteen, kun pelkään käyttäväni sitä liikaa, ja saavani kuvista rakeisia :D Pitäis hieman enemmän tutkia ohjelmaa, oon vain jumittunut samoihin säätöihin :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mulla on tapana olla aina vähän liiankin yksityiskohtainen... Mun mielestä Lightroomissa on aika vaikea vetää överiksi terävöittämisen kanssa. Sen näkee aika lailla saman tien kun tulee liikaa + voi verrata alkuperäiseen kuvaan. Isoimman eron huomaa koristeluiden reunoissa ja esim. kynsilakka pullojen teksteissä. Ne on Lightroomin oletusasetuksilla vielä vähän epätarkat ja sumeat. Ite zoomaan aina tommoisiin kun terävöitän :D

   Poista
  2. Voisi muuten tehdä tuosta jonkun demonstraatiopostauksen joskus. Ihan semmosia side-by-side kuvia esim kynsilakkapullojen teksteistä terävöityksen kanssa ja ilman.

   Poista
 3. Onnea, onnea! Kynnet ovat kauniit, mutta ne nyt kalpenevat vähän tuon sormuksen ja ihanan uutisen rinnalla :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aaww kiitos Papu! Kynnet muuten kalpenivat varsinaisena hääpäivänäkin, kynsillä oli pelkästään kaksi kerrosta Essien Mademoisellea. Jotenkin halusin tosi koruttomat, mutta siistit kynnet :P

   Poista
 4. Congratulations on getting married! Love the ring! You've certainly pick well :) Love the nail art btw! I can't get over how wonderful the colours are together! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you! I am amazed by the color combination too because I just randomly picked two of my untried polishes... They didn't exactly look great side by side but I decided to use them anyway :D

   Poista