sunnuntai 21. lokakuuta 2012

Kulissien takana

Mitä muut edellä... Minäkin ajattelin esitellä missä ja miten kuvaan kynsiäni ja kynsilakkapullojani. Mitään uutta ja ihmeellistähän tässä ei ole, mutta itsestäni on ainakin kiva nähdä mitä muiden blogien kulisseissa tapahtuu!

Kynsiblogitaipaleeni alussa otin kaikki kuvat kännykän kameralla, ja se tuntui silloin jopa ihan riittävältä. Kuvista kuitenkin sai selvää ja niiden käyttäminen oli niin nopeaa ja yksinkertaista: Google+ app latasi kaikki kännykällä otetut kuvat Picasaan ja Picasasta ne oli helppo napata omaan blogiin. Kännykkä kuitenkin joutui jossain vaiheessa huoltoon ja oli pakko siirtyä käyttämään "oikeaa" kameraa. Onneksi. Kun näin, miten paljon parempia blogini kuvat olivat kunnollisella kameralla otettuna, en enää halunnut palata huonolaatuisiin kännykkäkuviin.

Periaatteessa sain jo pokkarin manuaalisäätöjen avulla omaan makuuni tarpeeksi hyviä kuvia, mutta koska poikaystävänikin kovasti mieli järjestelmäkameraa omaa harrastustaan varten, olihan sellainen lopulta hankittava. Tämän hetkiset kuvat on siis otettu Canon EOS 650D:llä, jota en vieläkään ihan täysin osaa käyttää, mutta yritän kovasti ko ajan opetella! Onneksi on ainakin hyvä opettaja.

Kynsilakkapullot kuvaan nykyään lightboxissa. Lightbox on poikaystävän askartelema ja koostuu pääsääntöisesti yhdestä isohkosta pahvilaatikosta, maalarinteipistä, leivinpaperista ja tavallisesta A4-tulostuspaperista:


Valmis kuva näyttää siis tältä:


Meillä on ruokapöydässä kiinni kaksi työvaloa (yksi minulle ja yksi poikaystävälle, molempien harrastus kun vaatii todella hyvää valaistusta), mutta yleensä minulla on käytettävissäni vain yksi valaisin kerrallaan, eli saan lightboxiin vain yhdeltä suunnalta valoa. Kaksi olisi aina parempi, mutta mitäs itse päätän kuvata aina silloin kun toinen valo on varattuna! Molemmissa työvaloissa on 4000 Kelvinin energiansäästölamput, eli valo on valkoista tavallisen keltaisen sijaan. Valkoisen valon alla on huomattavasti kivempi lakata!


Ennen käytin kuvaamisessa apuna matalaa pöytäjalustaa (näkyy ylemmässä kuvassa lightboxin vieressä), ja se olikin ihan kätevä pokkarin kanssa, mutta tuo järjestelmäkamera alkoi kaipaamaan vähän jämerämpää jalustaa alleen. Uusin hankinta on siis tuollainen kunnollinen lattialla nököttävä jalusta.

Kynnet kuvaan samalla penkillä, samaa valaisinta ja samaa jalustaa käyttäen. Tykkään kuitenkin levittää tuollaisen huovan taustaksi, vaikka se ei juurikaan valmiissa kuvissa näy. On vain helpompi ottaa kuvia, kun tausta on rauhallinen. Tuo valaisin on todella hyvä myös kynsien kuvaamisessa, koska pystyy itse päättämään täysin, mistä suunnasta valo tulee. Yleensä yritän suunnata valaisimen niin, että kynsiin ei tulisi heijastuksia lainkaan tai ainakin hyvin vähän.


Tuon kameran hyvänä puolena on kääntyvä kosketusnäyttö. Minun ei siis tarvitse itse olla kameran takana lainkaan, vaan voin säätää kaikki asetukset myös istumalla kameran sivussa. Erittäin kätevää, koska pystyn kokoajan pitämään mukavan asennon (= liikkumaton käsi = tarkempi kuva) kummemmin venkoilematta. Säädöt teen kaikki manuaalisesti, ja yleensä otan kuvia eri asetuksilla, jotta olisi enemmän erilaisia kuvia, joista valita se paras.

Kuvien siirtämiseen koneelle ja kuvien muokkaamiseen käytän Adobe Lightroomia. Yleensä silmäilen ottamani kuvat nopeasti läpi ja valitsen niistä muutaman parhaimman, joita alan työstämään sellaisiksi, että kehtaa blogissakin esitellä. Ottamani kuvat ovat hyvin harvoin sellaisenaan täydellisiä, joten joudun muokkaamaan värejä aina jonkin verran. Lightroomissa tuo värien muokkaaminen on onneksi todella helppoa. Värien lisäksi yleensä myös terävöitän kuvia jonkin verran ja tietenkin leikkaan kaiken turhan kuvasta pois. Jos kynsissä on karvoja tai muuta roskaa, siivoan ne pois Photoshopin puolella.


Alkuperäinen kuva oli aavistuksen ylivaloittunut, mutta täydellistä valkoista ei kuitenkaan ollut muuten kuin kynsilakkapullon korkissa, joten kuvan muokkaaminen onnistui vielä ihan hyvin.


Alemmassa kuvassa varjoja on syvennetty ja valkoista säädetty hieman alaspäin. Kuvaa on myös hiukan terävöitetty. Toimii heti paremmin, vaikka ero ei olekaan huikea!


Kuvissa muuten komeilee tämän hetkiset kynteni. Vaalean harmaa on Essien Miss Fancy Pants ja ruskea Opin You Don't Know Jacques. Pöllöleima on Bundlemonster-laatasta BM-309, leimattu Konadin mustalla leimauslakalla. Normaalistihan näkisitte vain ja ainoastaan tuon viimeisen kuvan, mutta tällä kertaa olette nähneet myös mitä kulissien takana on tapahtunut.

14 kommenttia:

 1. Ihan mielenkiintoinen postaus. :) Itse en ole päässyt vielä tuohon vaiheeseen lakkailuinnossani ja bloggailussa, kun blogikin on melko tuore vielä... mutta en epäile etteikö kannattaisi. Hyviä kuvia tulee!

  Syöttekö te lainkaan ruokapöydän ääressä, kun harrastustoiminta on levittäytynyt sen päälle?! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin toi alkoi ihan vahingon kautta. Jos kännykkä ei olisi alkanut kiukuttelemaan, käyttäisin vieläkin varmasti niitä kännykkäräpsäisyjä. Jotenkin ei vaan voinut enää palata huonomaan, vaan alkoi päinvastoin haluamaan vielä parempaa. Muutenkin suhtautuminen muuttui bloggaamiseen. Ennen vain jotenkin höpötteli jotain, nyt panostaa paljon enemmän.

   Ruokapöydällä kyllä mahtuu syömään, kunhan ensin raivaa tilaa... Tuo toimii melkein pääasiallisesti poikaystävän työpöytänä, sen jälkeen harrastuspöytänä... ja vasta viimeisenä ruokapöytänä. Mutta kun ei kämppään toista pöytää mahdu :D

   Poista
 2. Ihan epäreilua kun sulla on noin hyvä kuvauspaikka.. :D Mun pitäis ostaa kans tommonen kunnon jalusta jos haluisin mahduttaa lightboxin jonnekin. Muuten sille jalustalle ei sit oiskaan mitään käyttöä joten ei tunnu hyvältä semmoseen sijottaakaan kun ne ei niin halpoja ole. Mut sit jos hankkis jonkun pienemmän ja halvemman pöytäjalustan(Gorillapodia oon miettiny), niin sit tulee jo ongelmia et mihin pöydälle ne kaikki mahtuis. :/

  VastaaPoista
 3. Oijoi, oon kyllä kade noista sun kamppeista! Pitäis varmaan itsekin alkaa tekemään joku erillinen kuvausnurkkaus. Ja se järkkärikin olis kyllä tarpeellinen... No tämä harrastushan kävisi liian tylsäksi jos osais jo kaiken! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Järkkäri on kyllä kiva. Kivempi kuin osasin odottaa. Meillähän ei ole tuota vielä ihan hirveän kauaa ollut, joten ainakin mulla on vielä sellainen oppimisvaihe menossa. Poikaystävä onneksi aina opettaa mulle kaikkia kivoja kikkoja, niin mun ei tarvitse itse käyttää aikaa esim. valokuvaustutorialien lukemiseen. Oon laiska :D

   Poista
 4. Mielenkiintoista! Mulla on juuri hankittu lightbx mutta setin mukana tuli turhan keltaiset lamput joten ne pitäisi vielä vaihtaa, tällä hetkellä kuvissani on aika kammottavat värisävyt. Kuvaan pokkarilla jossa ei ole ole manuaalisäätöjä ja silläkin saa jo tehokkaasti pilattua kuvat:P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän vanhassa Canon Ixus 90S -pokkarissa pystyi säätämään yllättävän paljon manuaalisesti. Kävi ihan hyvä tuuri sen kanssa. Lainasin tuon joskus tädiltä ja se ei koskaan enää halunnut sitä takaisin. Oli vissiin joku hienompikin malli siihen aikaan. Joku aika sitten katselin uusia malleja Ixuksista, mutta niistä ei pystynyt säätämään oikein enää mitään manuaalisesti. Tai sitten en vaan osannut.

   Valkotasapainoa säätämällä muuten saa ihan hyviä kuvia, vaikka olisi keltainen valo. Kannattaa selailla vielä asetukset läpi, jos sunkin kamerasta sitä pystyisi säätämään :)

   Poista
 5. Hei! Täähän on ihan ammattilaisten toimintaa. Vaikka itse edustankin graafista alaa ja olen ammatiltani media-assistentti, niin en edes MINÄ panosta noin paljon valokuviin ja niiden parantamiseen. Omat kuvat menevät vähän niinkuin fiiliksen mukaan... ja pakkohan se on myöntää etten aina niin tarkasti mieti onko kuva liian ylimuokattu tai onko se tarpeeksi tarkka. :D

  Mutta toisaalta... kukaan ei ole maailmankirjoihin kirjoittanut, että hyvä kuva on tarkka, oikean sävyinen ja ammattimaisesti paranneltu. Voihan sitä mennä fiilikselläkin, koska lukijatkin voivat napata sen tunteen mitä minä olen hakenut kuvaa ottaessa. ;)

  Ja kyllä siis, teet hienoa jälkeä. Selvästi panostat kuviin 101%!
  xoxo Mella

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä hyvä kuva voi olla epätarkka, vääränsävyinen ja epäammattimaisesti paranneltu, riippuu ihan kuvan käyttötarkoituksesta. Blogeissa varsinkin voi harrastaa kaikennäköistä fiilistelyä kuvien kanssa :P

   Poista
 6. Pitäsköhän askarrella boksi, koska eihän tuo mitenkään monimutkainen näy olevan :) Mahtuisi yläkertaan ja siellä ois yksi pahvilootakin jouten. Pitää kyllä samantien tsekata kameran asetuksetkin. Palaa käämit siihen, ettei näin talven lähestyessä saa enää kunnon kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on just niin yksinkertainen viritelmä kuin miltä se näyttääkin, kannattaa kokeilla! :D

   Poista